søndag den 7. oktober 2012

Første møde med Vestbredden

I dag, lørdag, stod på en længe ventet udflugt til Vestbredden, hvor vi skulle besøge byen Qalquiliya som er næsten helt omringet af den sikkerhedsmur som israelerne påbegyndte i 2002 - det var der vi skulle møde fattigdom, undertrykkelse, diskrimination og ydmygelse på nært hold. 

Vores forventninger hjemmefra blev  (positivt nok) ikke helt indfriet… Ikke én gang blev vi standset ved checkpoints. Husene var pæne og i flere tilfælde palæ-agtige. Den palæstinensiske vej vi kørte på op til byen Qalquiliya var pæn, asfalteret og ordentlig -ikke grusbelagt og hullet. Byen vi besøgte bar nu heller ikke præg af at være voldsomt besværet af apartheidmuren, som ellers skulle være vidne om israelernes griske sind og undertrykkende natur.
Ikke alle har kunnet tilpasse sig den store apartheidmur der er blevet fast inventar på Vestbredden. Upopulariteten understøttes af den graffiti muren er blevet pyntet med.  
Mødet med Vestbredden var ganske vist ikke så chokerende som forventet, men helt godt står det selvfølgelig ikke til derovre. At palæstinenserne selv finder situationen svær er der ingen tvivl om, og de håber skam også på at drage lidt politiske fordele af vores besøg. I et nytteløt råb om hjælp har diverse guider og privatpersoner opfordret os til at opsøge vores regering hjemme i Danmark for at få den til at støtte "the palestian cause". Palæstinenserne føler sig ramt af israelernes uberettigede indlemmelse af palæstinensisk land og de føler sig ydmygede og trådt på, når de skal gennem sikkerhedskontrol for at komme til og fra Qalquiliya -deres eget hjem. Desuden er palæstinensernes ind- og udrejse stærkt kompliceret. For eksempel nåede vores palæstinensiske guide aldrig frem til Ramallah, hvor han skulle have sluttet sig til os, da jordanerne ville ikke give ham adgang til Vestbredden efter en rejse til Europa. Ydermere har palæstinenserne begrænset adgang til vand, hvilket besværer deres tilværelse meget.
Ved nærmere eftertanke er tilstandene på Vestbredden både komplicerede, håbløse og tragiske - men de indtryk der mødte os bar ikke præg af ren ødelæggelse, men var langt mere kontrastfyldte og nuancerede end som vi havde forventet... At intet er simpelt mht. denne konflikt kan vi vist lige så godt skrive os bag øret!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar